Parkeren bij Schiphol: een markt op zich

Schiphol: hét grootste verkeersknooppunt van Nederland. Menige reis, zakelijk of vermakelijk, begint of eindigt er, en voor velen is het uiterlijk ervan op zicht herkenbaar. Er is echter altijd een kleinere stap die voorafgaat aan de grote reis: het reizen naar de luchthaven! Voor velen is dit een vervelende stap, want het is altijd een extra onderneming die men liever buiten beschouwing laat. Men laat zich vaak afzetten door familie, of men gaat per trein, maar de meesten zouden het liefst toch het gemak van hun eigen auto de voorkeur geven: Naar binnen rijden, op reis, en dan op terugkomst zo weer terug naar huis zonder al te veel poeha.

Een markt op basis van een paar kilometers

Het grootste probleem is natuurlijk dat auto’s veel ruimte innemen, en tijdens zo’n lange absentie kwetsbaar zijn voor diefstal en vandalisme. Daarom zijn er allerlei instellingen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Allerlei verschillende bedrijfjes bieden voor een paar euro per dag aan huur je auto een veilig verblijf tijdens je reis, in ruil voor wat services die verschillen per instelling. De een biedt meer veiligheid, de ander biedt chauffeurs aan die je naar het vliegveld brengen (het merendeel van de parkeerplaatsen ligt ver weg: enkele zelfs rond de 10 kilometer!), en de ander heeft verblijfsopties en autowas. Te bedenken dat er zo weer een hele economie ontstaan, puur op basis van een (voor de meesten) schamel aantal kilometers rijden richting het hoofdvervoer van de reis.

Wiskundetest

Al deze services kosten natuurlijk niet niks. Vanzelfsprekend zal je best wat geld moeten overhandigen, maar het vinden van de meest gunstige optie heeft soms wel wat weg van een wiskundetoets. Vrijwel alle bedrijven hanteren een beginprijs, plus een huurtarief per dag. Hier kunnen de regels drastisch verschillen. De een biedt bijvoorbeeld een lage beginprijs van bijvoorbeeld €20,-, maar dan een betrekkelijk hoog dagtarief van €5,- per dag (of twee dagen), terwijl de ander hoog begint met €28,-, maar dan voor €3,- per dag verder gaat. Zo vormt al met al wat lijkt op een kleine tussenstap van de grote reis toch nog een flinke onderneming op zich, en er zijn voldoende mensen om ervan te profiteren.